Studii geotehnice

Foraje apa

Micropiloti

Foraje apa

Caracteristica principala a unei fantani este adancimea mica de la care se scoate apa si diametrul mare. Apa intalnita la adancimi mici este de cele mai multe ori contaminata de apele meteorice care prin infiltratie infesteaza freaticul (in special cu nitriti si nitrati peste limita admisa).

La adancimi mai mari de 10 – 15m panzele de apa prezinta in general caracteristici adecvate consumului uman (desi nu poate garanta nimeni calitatea apei, aceasta depinzand de multi factori: de izvorul de unde provine/de emisarul de care este dictata, de structura litologica a zonei, de unitatea de relief pe care este pozitionat amplasamentul). Putul forat ramane varianta cea mai optima pentru alimentarea cu apa potabila.

Este impamantenita ideea forajelor de diametru mare, mai mare de 200 - 250 mm, deoarece acum 10-15 ani nu existau in Romania pompe submersibile de diametre mici. La ora actuala pompele au diametre foarte reduse, de 4” (101mm) sau 3” (76mm) si putere de lucru mare (trag apa de la 30-50m). De asemeni pentru exploatarea putului de apa se poate folosi hidroforul, metodă din ce in ce mai folosita (hidroforul nu se arde in cazul in care nu mai este apa in gaura de put).

Debitul forajelor NU depinde sub nici o forma de diametrul de sapare sau cel de tubare . Depinde exclusiv de debitul stratului acvifer (grosime, permeabilitate, viteza de curgere, etc). Un foraj cu diametrul de 125mm poate asigura debitul uzual, de pana la 2,5l/sec = 216 m³/zi si inaltimi de pompare de pana la 50 m.

Firma noastra executa foraje de apa (cu utilaje mecanice si/sau manuale) cu adancimi de pana la 35 m cu diametrul de 150 mm. Forajele sunt predate „la definitiv” – tubate, limpezite si cu analiza pe proba de apa.

"Fantana mea e adâncă / dulce şi rece-i izvorul / a fost săpată în stâncă / cu sufletul şi cu dorul."

Ion Ionescu-Bucovu